Domowy chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-ROBIMY ZACZYN:
-1,3 SZKL MĄKI,DROŻDŻE,CUKIER 1,3 SZKL WODY
-MIESZAMY RAZEM I ODSTAWIAMY NA 15 MIN W CIEP ŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA
2.-W MIĘDZCZASIE PRZYGOTOWUJEMY FARSZ CZOSNKOWY:
-MIĘKKIE MASŁO DAJEMY DO MISKI,POKROJONĄ PIETRUSZKE ZIELONĄ ,2 ZĄBKI CZOSNKU I SZCZYPTE SOLI WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY
-JEŻELI KTOŚ ZAPOMNIAŁ WYJĄĆ MASŁO NIC NIE SZKODZI MOŻNA POKROIĆ JE NA MAŁE KAWAŁKI I TAK ROZPUŚCI SIĘ PODCZAS PIECZENIA
3.-CIASTO FORMUJEMY W RULON I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI
4.-KAŻDY KAWAŁEK WAŁKUJEMY I NAKŁADAMY FARSZ
-ZWIJAMY I DAJEMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA
-MOŻNA ZAMIAST DO CIASTA POSMAROWAĆ OLEJEM ODROBINĘ PO WIERZCHU
-NACINAMY , PIECZEMY OK 15-30 MIN W TEM 180 ST. TERMOOBIEG AŻ LEKKO SIE PRZYRUMIENIĄ NIE ZA DŁUGO ABY NIE BYŁY TWARDE
Komentarze