Domowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostalam od koleżanki - warto sprobować jest pyszny;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg maki
    7 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    ½ litra wody
    1 szklanka mleka
    Szczypta soli
    Rodzynki, ziarna słonecznika, płatki owsiane, mak, ziarna lnu, otręby, orzechy – dowolnie do wyboru ( według uznania ).

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać, drożdże wymieszane z cukrem, wodę i mleko. Dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia 15-20 minut. Piec 1 godzinę w 170°-180°C.

Porady

Ciasto można podzielić na 3 części i każdą z nich upiec w keksowej blaszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy