Domowy chleb z kaszy gryczanej

4.5 (176 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Banalnie prosty przepis na zdrowy chleb gryczany. Potrzeba tylko 3 składników!

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej
    ok 1 l wody
    3 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kanapka z chlebem gryczanym 1. 1. Kaszę płuczemy na sitku i zalewamy wodą (ok. 750 ml). Moczymy przez co namniej 8h. Można przez całą noc.
    2. Po upływie określonego czasu (rano), mieszamy kaszę i uzupełniamy wodą. Kasza powinna znajdować się pod ok 2 cm wody. Odstawiamy na kolejne 8 h lub do wieczora.
    3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    4. Zlewamy nadmiar wody z kaszy, dodajemy sól i miksujemy blenderem. Ciasto nie powinno być całkowicie gładkie, więc nie miksujemy zbyt długo.
    5. Przelewamy całość do formy i wkładamy do zimnego piekarnika na kolejne 8h lub całą noc.
    6. Rano nie wyjmując ciasta, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy ok 55min, aż skórka popęka, a chleb będzie miał rumiany kolor.
    7. Kroimy dopiero po wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować