REKLAMA

Domowy chleb z foremki z dodatkiem soku z kiszonej kapusty

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 348 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Łatwy przepis na dwa pyszne i aromatyczne bochenki chleba z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem, które dzięki dodatkowi soku z kapusty smakują jak pieczywo na zakwasie.

opublikowany: 13.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
    57 g mąki żytniej
    46 g otrąb żytnich
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki sezamu
    0,5 - 1 łyżka soli
    1/2 łyżki cukru
    42 g drożdży świeżych
    550 g wody
    150 g soku z kiszonej kapusty

    płatki owsiane do wysypania foremki
    mąka żytnia do obsypania chlebów
    2 foremki, mniejsza i większa
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę, dodajemy 150 g mąki pszennej, mieszamy, nakrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

    Pozostałą mąkę pszenną mieszamy z suchymi składnikami, całość wsypujemy do zaczynu i mieszamy drewnianą łyżką. W trakcie mieszania dolewamy sok z kiszonej kapusty i zagniatamy ok. 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy. Całość nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

    Foremki wykładamy papierem do pieczenia, spód posypujemy delikatnie płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrównujemy brzegi. Używając małego sitka, wierzch chlebów posypujemy mąką żytnią. Chlebki nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i w takiej temperaturze pieczemy chleby przez około 60 minut. Następnie wyciągamy z foremek i dopiekamy przez ok. 10 minut.

    Upieczone chleby studzimy na kratce.

    * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

    Najlepiej smakuje taki chleb, jeszcze delikatnie ciepły, kiedy skórka fantastycznie chrupie, obowiązkowo posmarowany masełkiem :)

    Czas wyrastania chlebów zależy w dużej mierze od temperatury jaką mamy w pomieszczeniu. Dla ułatwienia podaję orientacyjny czas na przygotowanie chlebów.

    wyrastanie zaczynu - 15 minut
    mieszanie lub wyrabianie ciasta - 10 minut
    pierwsze wyrastanie ciasta - 50 minut
    drugie wyrastanie, już w foremkach - 20 minut
    pieczenie -70 minut

    Jeżeli mamy dużą foremkę chlebową, nie musimy ciasta dzielić na dwie keksówki, możemy je umieścić w 1, pamiętając o tym, że ciasto powinno wypełnić blaszkę do 3/4 jej wysokości, ponieważ jeszcze urośnie.

Porady

* Do chleba dodajemy sok z kapusty o temperaturze pokojowej, jeśli jest byt zimny wystarczy go lekko podgrzać. * Przed dodaniem soku z kiszonej kapusty, należy go spróbować. Jeżeli jest bardzo kwaśny, dodajemy go mniej, a zwiększamy ilość wody. Jeżeli sok jest bardzo słony, dodajmy mniej soli. * Chleb mieszamy, wyrabiamy łyżką, ale równie dobrze możemy użyć robota kuchennego, używając haka do ciast drożdżowych lub zarabiać dłońmi. * Sezam - u mnie mieszany, możemy pominąć lub zamienić go na garść pestek słonecznika. * Majeranek możemy zastąpić ulubioną przyprawą do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Chleb pszenny z foremki

Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 11.11.2019 | wyświetlono: 2445 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE