Domowy chleb pszenno żytni z chrupiąca skórką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

przeepyszny:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3\4 szklanki mąki żytniej
    2 łyżeczki soli
    0,4 łyżeczki drożdży instant
    2 szklanki wody goracej ale nie wrzatku
    1\ 2 łyzeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb pszenno żytni z chrupiąca skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać do miski oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Wlać wodę. Składniki wymieszać tak zeby sie połaczyły
    Przykryć miskę ściereczka , zostawić tak na 2-3 godziny .
    Nastepnie ponownie wyrobic ciasto , znowu pkrzykryc i odstawic na godzine.
    Ciasto umiescic w natłuszczonej , posypanej maką foremce , pprzykryc pokrywką , wstawic do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 20 minut.
    Po tym czasie odkryć naczynie i piec chleb bez przykrycia jeszcze przez 15-20 minut.
    Wyjąć upieczony chleb, ostudzić na kratce.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować