Domowy chleb pszenny na zakwasie z płatkami owsianymi

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Smaczne domowe pieczywo wciąż modyfikuję. Oto jedna z wersji. Zdrowe dodatki, świeżość i zapach- nie mający równego sobie. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, typ 650
    500 g mąki pszennej krupczatki
    360 g płatków owsianych
    50 g świeżych drożdży
    130 g ziaren słonecznika
    4 płaskie łyżeczki soli
    ok. 5 szklanek letniej wody

    Zaczyn do chleba:
    4 łyżki czubate zakwasu na chleb
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka letniej wody

    Posypka na chleb:
    ziarna sezamu, siemienia lnianego, kminku, słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb pszenny na zakwasie z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn na chleb 1. Zaczyn na chleb:
    Wszystkie składniki razem mieszamy, odstawiamy na 12 godz.
  • zakwas na chleb 2. Zakwas na chleb robimy wcześniej.
    A tutaj przepis:
    Do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • przesiewamy mąkę 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  • składniki sypkie na chleb 4. Wsypujemy do miski wszystkie składniki sypkie, rozkruszone drożdże i ziarna.
  • składniki sypkie na chleb plus rozczyn 5. Wlewamy rozczyn, wodę.
  • ciasto na chleb- wyrabianie 6. Wyrabiamy ręką szybko gęste ciasto. W razie potrzeby wlewamy stopniowo więcej wody.
  • wyrośnięte ciasto na chleb 7. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki ciasta. Zakręcamy. Odstawiamy do lodówki. To jest nasz zakwas do następnego pieczenia.
  • ciasto chlebowe w foremkach- przed pieczeniem 8. Przygotowujemy dwie podłużne foremki o wymiarach 42x13,5 cm. Wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto chlebowe.
    Zwilżamy wierzch wodą, przesypujemy na przemian ziarnami: kminku, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego. Lekko wciskamy.
  • upieczone chlebki pszenne z otrębami 9. Chlebki wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy piec na 170 stop. C i pieczemy 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy chlebki są już upieczone.
  • chlebki postawione na boku 10. Wyjmujemy blaszki z pieca, od razu zdejmujemy pergamin.
    Stawiamy chlebki na boku w celu odparowania.
  • chleb pszenny na zakwasie- w przekroju 11. Kroimy chlebek na kromeczki. Smarujemy masłem i smakujemy, pycha ;)
  • chleb pszenny na zakwasie 12. Smacznego ;)

Porady

Podany czas jest bez oczekiwania na wyrastanie ciasta. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Jeśli wierzch chlebków zbyt szybko się rumieni, przełączamy piekarnik tylko na pieczenie od dołu, a wierzchy chlebów przykrywamy pergaminem. Do ciasta chlebowego możemy użyć tylko samego zakwasu, bez drożdży jest wtedy zdrowszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kminek Otręby Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować