Domowy chleb

0 (0 ocen)

Taki powinien być chleb

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
    6 łyżek siemienia lnianego
    6 łyżek łuskanego słonecznika
    szklanka otrąb żytnich
    3 łyżki sezamu
    2 łyżki pestek dyni
    1,5 łyżki soli
    2,5 łyżki cukru
    5 dag drożdży
    1 litr wody

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,ziarna,sól,cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie.Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 2. Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (9x28cm).Odstawić do wyrośnięcia na ok.20 minut.
  • 3. Piec około 1 godziny w temp.230 stopni.

Porady

Ja piekę na termoobiegu najpierw przez 15 minut w 230 stopni,następnie przez 35 minut w 200 stopniach

Komentarze

Podobne przepisy