Domowy chińczyk z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w paski. Przyprawić: czosnek granulowany, papryka ostra, curry, pieprz czarny. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Do garnka wrzucić z 2 łyżki oleju kokosowego i dobrze rozgrzać. Wrzucić mrożone warzywa i trochę podsmażyć. Dodać ze 2 szklanki bulionu i zacząć dusić. W tym samym czasie podsmażyć pierś z kurczaka i dorzucić do warzyw. Następnie pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku i podsmażyć razem z czerwoną papryką. Dorzucić do warzyw. Chwilę wszystko poddusić. W trakcie doprawić do smaku przyprawą do potraw kuchni chińskiej, curry, solą i sosem sojowym. Na zakończenie dodać mleczko kokosowe.
3.Makaron Chow Mein przygotować jak na opakowaniu. Do rozgrzanego woka wrzucić łyżkę oleju kokosowego i ugotowany makaron. Dodać poszatkowaną białą kapustę i przyprawić trochę przyprawą do potraw kuchni chińskiej i sosem sojowym. Podsmażać na najmniejszym ogniu do miękkości kapusty.
4.Surówka to poszatkowana kapusta z dodatkiem marchewki, jabłka, cebulki, koperku, soli, pieprzu, cukru i odrobiną oleju.
Komentarze