Domowy burger z selerem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Taki burger z dodatkiem selera jest zdrowszy od tradycyjnego. W ten sposób możemy przemycić warzywa, zwłaszcza gdy mamy w rodzinie niejadków. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • zestaw a
    składniki podstawowe z zestawu:
    85 gram obranego selera
    360 gram mięsa mielonego z szynki
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 bułki pszenne
    składniki robocze:
    2 łyżki zmielonych płatków owsianych
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka kethupu
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
    2 liście sałaty lodowej
    4 plastry pomidora
    4 plastry białej cebuli
    1 mały ogórek konserwowy
    olej do posmarowania burgerów
    dekoracja:
    czerwona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowy burger z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wkładamy mięso mielone, starty seler, jogurt naturalny, jajko, zmielone płatki owsiane, bułkę tartą, sól i pieprz i wyrabiamy masę. Z masy formujemy 4 burgery ( użyłam obręczy ) kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temp.180 minut przez 1 godzinę i 30 minut. Po godzinie pieczenia posmarować burgery olejem. Kroimy po 4 plastry pomidora i białej cebuli oraz mały ogórek konserwowy i czerwoną cebulę. Kroimy bułki na pół. Składamy burgera : pół bułki, majonez, pół liścia sałaty lodowej, burger, cebula, pomidor, ogórek, ketchup, bułka. Dekorujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować