Domowy burger

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świetna alternatywa dla osób, które mają ochotę na fast food ale boją się zbędnych kalorii :)

  • 45 min

Składniki:

  • -500 g mięsa mielonego np. z łopatki
    -2 cebule czerwone
    -1 jajko
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżki ketchupu
    -2 łyżki musztardy
    -2 łyżki sosu np. do hamburgerów
    -sól
    -pieprz
    -łyżeczka wody
    -oliwa z oliwek
    -bułki wedle uznania
    -żółty ser
    -ogórek konserwowy
    -sałata rzymska

Domowy burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy jedną cebulę i ząbki czosnku, smażymy aż się zarumieni. Ostawiamy. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ketchup, musztardę, sos, wodę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy smażoną cebulkę i czosnek. Z mięsa formujemy burgery, smażymy na oliwie z oliwek aż się zarumienią z obu stron. Bułki podgrzewamy, układamy usmażone mięso, nakładamy sałatę, ogórka konserwowego, talarki cebuli czerwonej, polewamy sosem wedle uznania.

Porady

Jeśli burgery podczas smażenia rozwalają się, można dodać do mięsa trochę bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy