Domowy burger

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Świetna alternatywa dla osób, które mają ochotę na fast food ale boją się zbędnych kalorii :)

grayoutline1
  • 45min

Składniki

-500 g mięsa mielonego np. z łopatki
-2 cebule czerwone
-1 jajko
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki ketchupu
-2 łyżki musztardy
-2 łyżki sosu np. do hamburgerów
-sól
-pieprz
-łyżeczka wody
-oliwa z oliwek
-bułki wedle uznania
-żółty ser
-ogórek konserwowy
-sałata rzymska

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy burger

  • 1. Kroimy jedną cebulę i ząbki czosnku, smażymy aż się zarumieni. Ostawiamy. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ketchup, musztardę, sos, wodę, pieprz i sól do smaku. Dodajemy smażoną cebulkę i czosnek. Z mięsa formujemy burgery, smażymy na oliwie z oliwek aż się zarumienią z obu stron. Bułki podgrzewamy, układamy usmażone mięso, nakładamy sałatę, ogórka konserwowego, talarki cebuli czerwonej, polewamy sosem wedle uznania.

Porady

Jeśli burgery podczas smażenia rozwalają się, można dodać do mięsa trochę bułki tartej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwil

Komentarze

Podobne przepisy

czeski burger

Dodane przez: Martyna1991

Czeski burger

Burger z mega wielkim kotletem...

image-0duoxrk

Dodane przez: Pszczela87

Tygrysowy Burger

Kolorowe szaleństwo dla małych...

image-0v8tr3l

Dodane przez: euphoriaa33

Burger wegański

Przepyszny burger na bazie buraków...

Fish burger

Dodane przez: Mienta

Fish burger

Gdyby ktoś postawił przede mną...

Burger libański I

Dodane przez: PolskaGotuje

Burger libański

Aromatyczny burger libański. Mimo...

image-19y7nuq

Dodane przez: monika016

Burger po polsku

Jak nazwać burgera z jajkiem sadzonym?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE