Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

viki2903
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

2 szkl mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
karmelizowany rabarbar:
2 łodygi rabarbaru
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

  • 1. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy na kilka minut. Kiedy puści sok, przekładamy na patelnię, zasypujemy 3 łyżkami cukru i karmelizujemy aż zrobi się miękki.
    Zostawiamy pół szklanki mleka a resztę podgrzewamy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
    W połówce szklanki mleka rozrabiamy obydwie mąki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
    Budyń przelewamy do szklanek lub miseczek i dodajemy karmelizowany rabarbar

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńRabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura z truskawek rabarbaru i kwiatów bzu

Dodane przez: 2milutka

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem...

Nie wyobrażam sobie mroźnych dni...

Dżem z rabarbaru i malin

Dodane przez: Skotka

Dżem z rabarbaru i malin

Pyszny, lekko winny i bardzo delikatny.

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dodane przez: Gosia123

Dżem z rabarbaru i truskawek

Trochę pysznego lata zamkniętego...

Konfitura z kiwi i jabłek

Dodane przez: 2milutka

Domowa konfitura z kiwi

Pyszna domowa konfitura z kiwi...

Chutney z rabarbaru z gruszką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chutney z rabarbaru z gruszką

Dodatek do mięs rodem z kuchni...

Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych

Dodane przez: Goszka

Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych

Chutney ( czatnej) to gęsty sos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE