Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g masła
    karmelizowany rabarbar:
    2 łodygi rabarbaru
    5 łyżek cukru

Domowy budyń z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy na kilka minut. Kiedy puści sok, przekładamy na patelnię, zasypujemy 3 łyżkami cukru i karmelizujemy aż zrobi się miękki.
    Zostawiamy pół szklanki mleka a resztę podgrzewamy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
    W połówce szklanki mleka rozrabiamy obydwie mąki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
    Budyń przelewamy do szklanek lub miseczek i dodajemy karmelizowany rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy