Domowy budyń malinowy z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowy, aksamitny budyń z liofilizowanymi malinami jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
    15 g liofilizowanych malin
    100 g białej czekolady

    do posypania:
    płatki kokosowe
    rozkruszone liofilizowane maliny
    mięta

Domowy budyń malinowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
    Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę, wsypujemy liofilizowane maliny. Kilka malin rozkruszamy, żeby uzyskać ładny różowy kolor deseru. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
    Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

    Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy płatkami kokosowymi, pokruszonymi malinami oraz przybieramy miętą.
    Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy