DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWO - WANILIOWY

0 (0 ocen)

  • 10 min

Budyń bez cukru, a więc i bez wyrzutów sumienia ;)

  • 10 min

Składniki:

  • Budyń czekoladowy
    375 ml mleka 3,2% (1,5 szklanki)
    50g maltitolu (ok. 4 kopiaste łyżki)
    odrobina stewii (ekstrakt 97%) - opcjonalnie
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    20g kakao
    1 żółtko

    Budyń waniliowy:
    250 ml mleka 3,2% (1 szklanka)
    2 łyżki maltitolu
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 żółtko
    1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy budyń czekoladowo - waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie budyniu czekoladowego:
    Do garnuszka przelać 1 szklankę mleka, postawić na ogniu. W pozostałej ilości mleka rozpuścić maltitol, skrobię ziemniaczaną, kakao, stewię i żółtko. Wszystko dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, na gotujące się wlać kakaową mieszaninę. Gotować cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną lub widelcem) aż budyń zgęstnieje i nie będzie czuć surowej mąki. Zestawić z ognia.

    Wykonanie budyniu waniliowego:
    Połowę mleka przelać do czystego garnuszka. Postawić na ogniu, dodać wanilię. W drugiej połowie rozprowadzić maltitol, żółtko i skrobię ziemniaczaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii, przeciąć na pół i wyskrobać ziarenka. Ziarenka dodać do mleka i garnuszek ponownie postawić na ogniu. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę skrobi i żółtka. Gotować cały czas mieszając (najlepiej rózgą kuchenną lub widelcem) aż budyń zgęstnieje i nie będzie czuć surowej mąki. Zestawić z ognia.

    W pucharkach układać budynie warstwowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować