Domowy boczek

  • wyświetlono: 721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Takie wędliny moja rodzina najbardziej lubi, własne domowe, bez konserwantów.

anka1988

Składniki

płat boczku - 2-2,5kg
2 płaskie łyżki soli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżki margaryny
pieprz mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy boczek

  • 1. W moździerzu rozmieszać sól z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem. Natrzeć nim płat boczku, zwinąć i włożyć do lodówki na 12h.
  • 2. Boczek rozwinąć, posypać z wierzchu boczkiem, ponownie zwinąć i związać sznurkiem, włożyć do brytfanki, dodać margarynę i piec w temp. 180 st C, 1,5, po czym przełączyć temp na 200 st C i piec ok 30min-1h.
  • boczek3. Z zimnego boczku usunąć sznurek, podawać na kanapki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekWielkanocśniadanieboże narodzeniewędlinana kanapkidomowe wędlinydomowa wędlinaboczek pieczonypieczony boczekswojskie wyrobyboczek rolowanyprzepis_miesiąca1000domowy boczekwędlina kanapkowa

Komentarze

Podobne przepisy

boczek inaczej

Dodane przez: PolskaGotuje

boczek inaczej

cos innego na imprezke

boczek

Dodane przez: viki2903

BOCZEK ZAWIJANY PIECZONY

Pyszne domowe mięsko na kanapki

Boczek z szynkowaru

Dodane przez: luna19

Boczek z szynkowaru

Wiem co jem . Wędlina domowa najlepsza...

boczek z piekarnika

Dodane przez: anka1988

Boczek z piekarnika

Domowy boczek na kanapki.

Boczek pieczony

Dodane przez: edytaha

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem...

Boczek gotowany

Dodane przez: przytulanka

Boczek gotowany.

Uczta dla panów.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE