Domowy bigosik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam jako potrawę na stół wigilijny lub jako dodatek do mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • -0,5kg kapusty kiszonej,
    -70g suszonych grzybów (polecam podgrzybki),
    -1 cebula,
    -1 mała marchewka,
    -2 łyżki margaryny lub masła,
    -łyżka mąki,
    -ząbek czosnku,
    -przyprawy:liśc laurowy,sól,pieprz,pieprz ziarnisty

Domowy bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy najmnniej godzinę.Kapustę wyciskamy według własnego uznania.Jesli chcemy aby bigos był kwasniejszy to kapusty pózniej nie płuczemy.Kapustę wrzucamy do garnka doprawiemy i zalewamy szklanką wody.Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę.Gotujemy do miękkości co jakis czas mieszając.Oddzielnie gotujemy grzyby aż będą miękkie.Kiedy będą miękkie kroimy w kostkę lub w paski i dodajemy do kapusty.Kapustę dusimy gdy odparuje woda można podlewac wodą w której moczylismy grzyby.Jej smak dzięki temu będzie wyrazniejszy.Na patelni rozpuszczamy masło lub margaryne podsmazamy cebulką i dodajemy mąkę mieszając podlewamy odrobinę wodą.Gotową zasmażke dodajemy do kapustki gotujemy jakies 5-10minut na wolnym ogniu i gotowe.

Porady

Podejmy z mięsem (np kotlety schabowe)

Komentarze

Podobne przepisy