Domowy bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy najmnniej godzinę.Kapustę wyciskamy według własnego uznania.Jesli chcemy aby bigos był kwasniejszy to kapusty pózniej nie płuczemy.Kapustę wrzucamy do garnka doprawiemy i zalewamy szklanką wody.Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę.Gotujemy do miękkości co jakis czas mieszając.Oddzielnie gotujemy grzyby aż będą miękkie.Kiedy będą miękkie kroimy w kostkę lub w paski i dodajemy do kapusty.Kapustę dusimy gdy odparuje woda można podlewac wodą w której moczylismy grzyby.Jej smak dzięki temu będzie wyrazniejszy.Na patelni rozpuszczamy masło lub margaryne podsmazamy cebulką i dodajemy mąkę mieszając podlewamy odrobinę wodą.Gotową zasmażke dodajemy do kapustki gotujemy jakies 5-10minut na wolnym ogniu i gotowe.
Komentarze