Domowy biały ser (twaróg)

  • wyświetlono: 733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najprostszy sposób na pyszny i aksamitny domowy twaróg

cosik
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

-2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%)

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy biały ser (twaróg)

  • Domowy biały ser (twaróg)1. Litr mleka przelać do słoików (lub innego pojemnika) i pozostawić otwarty do skiśnięcia. Kilka dni, zazwyczaj ok 3-5, aż zsiadłe mleko się rozwarstwi. Po tym czasie drugi litr mleka zagotować w większym garnku. Wyłączyć gaz. Zsiadłe mleko wylać na gorące słodkie. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy tak powstała "masa" ostygnie, przelać je na gęste sitko i pozostawić do odcieknięcia serwatki. Sitko można wyłożyć gazą i później ścisnąć w niej ser - powstanie bardziej zbita gomółka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertwarógbiały serdomowy serdomowy twaróg

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Wiejski ser

Tak , domowym sposobem, do dzisiaj...

SER ŻÓŁTY

Dodane przez: agus11013

SER ŻÓŁTY

Domowej roboty ser żółty doskonały...

.

Dodane przez: Anitka0804

Zapiekanki domowe

Pyszne w smaku zapiekanki na bagietce,...

Ser smażony

Dodane przez: smak i uczucie

Ser smażony

Pomysł na szybki i prosty obiad,...

tacos

Dodane przez: viki2903

Domowe tacos

Domowe tacos

Fast food - wersja domowa ;)

Dodane przez: catha

Fast food - wersja domowa ;)

Fast food - wersja domowa ;) Proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE