Domowy biały ser (twaróg)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najprostszy sposób na pyszny i aksamitny domowy twaróg

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%)

Domowy biały ser (twaróg) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy biały ser (twaróg) 1. Litr mleka przelać do słoików (lub innego pojemnika) i pozostawić otwarty do skiśnięcia. Kilka dni, zazwyczaj ok 3-5, aż zsiadłe mleko się rozwarstwi. Po tym czasie drugi litr mleka zagotować w większym garnku. Wyłączyć gaz. Zsiadłe mleko wylać na gorące słodkie. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy tak powstała "masa" ostygnie, przelać je na gęste sitko i pozostawić do odcieknięcia serwatki. Sitko można wyłożyć gazą i później ścisnąć w niej ser - powstanie bardziej zbita gomółka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy