Domowe ziemniaczki jak z ogniska.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na pomysł wpadłam ostatnio ,gdy wybierałam się na ognisko ze znajomymi ,niestety jak na złość zaczęło padać,a że mięliśmy ogromną ochotę na ziemniaczki z ogniska postanowiłam je zrobić w domu . Okazało się to świetnym pomysłem. Atmosfera była tak udana ,że każdy zapomniał o deszczu; )

  • 50 min

Składniki:

  • - małe ziemniaki dowolna ilość, ( ja zrobiłam około 10 )
    - olej,
    -czosnek,
    -koperek ( dekoracyjnie lub też dla zapachu, smaku)
    -przyprawa do ziemniaków,
    -tymianek,
    -zioła prowansalskie,
    (zioła i przyprawy dodajemy wg własnego uznania)
    -masło,
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe ziemniaczki jak z ogniska. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką.
  • 2. Ziemniaki wkładamy na patelnie , polewamy olejem (tak ,aby zakryć dno patelni) i dusimy pod przykryciem około 40 minut
  • 3. Co jakiś czas mieszamy ziemniaki ,aby skóra się nie przypaliła.
  • 4. W międzyczasie do miseczki wyciskamy około trzech ząbków czosnku,dodajemy małą łyżkę oleju i przyprawiamy odrobiną tymianku ,przyprawy do ziemniaków i ziół prowansalskich.
  • 5. Mieszamy dokładnie i gdy ziemniaki będą już miękkie (można sprawdzić wykałaczką) dodajemy naszą mieszankę do ziemniaków i dusimy jeszcze przez kilka minut mieszając.
  • 6. Podajemy z solą i masłem.
  • 7. Podajemy ozdobione koperkiem . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować