Domowe żelki/galaretki z 2 składników

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób

Może nazwa żelki jest małym nadużyciem, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko moje domowe żelki/galaretki są pyszne i zawierają jedynie 2 składniki! Ich smak zależy od soku, którego użyjecie.

  • 20 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 500 ml soku (u mnie tłoczony na zimno)
    2-2,5 łyżeczki agar agar (*)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Domowe żelki/galaretki z 2 składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok wymieszać z agarem i zagotować, a następnie od momentu wrzenia - gotować 3 minuty.
    Płyn ostrożnie przelać do foremek (**) oraz pozostawić do wystygnięcia.
    Galaretki stężeją w temperaturze pokojowej, ale jeśli zależy Wam na czasie - wstawcie je do lodówki.
    Żelki/galaretki należy przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce.

Porady

(*) Kwaśniejsze soki potrzebują większą ilość agaru. (**) Ja użyłam 3 foremek do lodu, ale każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła oraz plastiku. Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku lub miseczce, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agar Galaretka Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować