Domowe żelki/galaretki z 2 składników

  • wyświetlono: 771 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Może nazwa żelki jest małym nadużyciem, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko moje domowe żelki/galaretki są pyszne i zawierają jedynie 2 składniki! Ich smak zależy od soku, którego użyjecie.

IMG_20200520_121554b
  • 9 porcje
  • 20min

Składniki

500 ml soku (u mnie tłoczony na zimno)
2-2,5 łyżeczki agar agar (*)

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe żelki/galaretki z 2 składników

  • 1. Sok wymieszać z agarem i zagotować, a następnie od momentu wrzenia - gotować 3 minuty.
    Płyn ostrożnie przelać do foremek (**) oraz pozostawić do wystygnięcia.
    Galaretki stężeją w temperaturze pokojowej, ale jeśli zależy Wam na czasie - wstawcie je do lodówki.
    Żelki/galaretki należy przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce.

Porady

(*) Kwaśniejsze soki potrzebują większą ilość agaru.
(**) Ja użyłam 3 foremek do lodu, ale każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła oraz plastiku.
Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku lub miseczce, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

żelkigalaretkibez cukruagardomowe żelki

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: klaudi01245

Rogaliki z trzech składników

Rogaliki z trzech składników ....

pierniczki

Dodane przez: ania-gotuje

Pierniczki z 5 składników

Przepyszne pierniczki, które przygotowuje...

Żelki

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Żelki

Żelki zrobione z galaretki, szybkie...

Deser nazywany przez moją mamę Pan Kot ;)

Dodane przez: KamanJulson

Jogurtowa panna cotta z domową galaretką

Kocham poziomki . U mnie w ogrodzie...

Kokosanki z trzech składników.

Dodane przez: i love food

Kokosanki z trzech składników

Szybkie w wykonaniu i nieziemsko...

Sernik z 3 składników

Dodane przez: joanna30

Serniczek z 3 składników

Widziałam sporo różnych przepisów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE