Domowe Zatapiane rogaliki z konfitura rózaną-mięciutkie , puchate -idealne!!!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki z ciasta zatapianego w wodzie-sa idealne , puszyste , idealnie mięciutkie i smaczne. Nie równaja sie z tymi ze sklepu.Przepis dostałam od mamy.Czesto serwuje je moim córkom.pRZEPYSZNE!!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki mąki po podsypywania
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    120 g miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    20 g drożdży świeżych

    Ponadto:
    bardzo gęsta konfitura do nadziewania , u mnie była różana
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe zatapiane rogaliki z konfitura rózaną-mięciutkie , puchate -idealne!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z rozczynem ze swiezych drozdzy. Wsypać do miski , dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry i wyrobic wszystko mikserem na małych obrotach. Ciasto będzie się kleiło, ale starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z miski i obsypując delikatnie mąką uformować z niego kulę. Kulę owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zatopić cała kulę w garnku z zimną wodą

    Gdy ciasto wypłynie*( po około 30 minutach) wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm, podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta kłaśćPO około pół łyżeczki nadzenia i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem i odłożyć do wyrośniecia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut,do zarumnienienia sie ciasta .. Po upieczeniu oprószyć pudrem .Smacznego!!

Porady

z podanych składników wychodzi około 25 rogalików mi wypłuneło ciasto po około25-30 MINUTACH cena za porcje , około 0, 90zł z rodzajami konfitur mozna szalec , praktycznie ze wszystkim sa dobre , nalezy jednak pamietac aby konfitura nie była rzad

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować