Domowe zapiekanki z dodatkami

4.5 (140 ocen)

  • 25 min

Zachwycają bogactwem warzyw w swym składzie i łatwością z jaką je wykonamy... Cieszą oko i podniebienie.

  • 25 min

Składniki:

  • Bułki w zależności od upodobań (paluchy lub kajzerki)
    Pieczarki
    Ogórek świeży
    Ogórek kiszony
    Pomidor
    Mała cebula
    Kapusta pekińska
    Ser żółty
    Prażona cebulka
    Ketchup
    Majonez
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Domowe zapiekanki z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanki z dodatkami 1. Bułki należy przekroić, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, które następnie skrapiamy wodą i posypujemy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na bułki nakładamy po łyżce pieczarek, dociskając je łyżką do bułki i posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.12 minut.
  • Zapiekanki z dodatkami 2. W między czasie, gdy zapiekanki się pieką, kroimy dwa rodzaje ogórków w plasterki, pomidora i cebulę w półplasterki, a kapustę pekińską w drobne piórka.
  • 3. Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika polewamy je ketchupem, nakładamy na przemian po plasterku ogórka świeżego i kiszonego, następnie pomidora, pojedyncze piórka cebuli, posypujemy wszystko kapustą pekińską. Wierzch dekorujemy majonezem i prażoną cebulką, delikatnie solimy i podajemy.
    Smacznego :)

Porady

W zależności jak bardzo chrupiące chcemy mieć zapiekanki, możemy czas ich pieczenia delikatnie skrócić lub wydłużyć. Zamiast kapusty pekińskiej możemy użyć kapusty białej lub czerwonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować