Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa

5 (184 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy sposób aby nie marnować nadmiaru pieczywa w domu lub nie wyrzucać czerstwych bułek lub chleba to zrobienie z nich zapiekanek!  Takie domowe są najlepsze. Dodajemy ulubione dodatki oraz sosy i pyszna kolacja na ciepło gotowa. Polecam!

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczywo
    Pieczarki
    Żółty ser
    Cebula
    Sól, pieprz
    Masło lub mleko
    Ewentualnie inne dodatki np szynka, papryka, oliwki itp
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanki 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pokrojone podsmażamy na patelni aby straciły surowość.
  • Zapiekanka 2. Bułki kroimy na połowę, smarujemy masłem lub moczymy chwileczkę w mleku jeśli mamy twarde pieczywo. Układamy podsmażone pieczarki z cebulką i posypujemy żółtym serem
  • Zapiekanka 3. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 min. aż ser się rozpuści a bułki będą chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami lub same. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować