Domowe zagęszczone mleko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smak i aromat tego mleka zrekompensuje trud, jaki trzeba włożyć w jego wykonanie.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l świeżego mleka
    2 szklanki cukru białego
    5 łyżek gorącej wody
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe zagęszczone mleko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szeroki garnek z grubym dnem, polewamy gorącą wodą i posypujemy solą. Do tak przygotowanego garnka, wlewamy świeże mleko i zagotowujemy. Regulujemy temperaturę pod garnkiem, i gotujemy powoli, mieszając 15 minut. Do gotującego mleka wsypujemy cukier. Ciągle mieszając gotujemy powoli mleko,aż mleko odparuje, nabierze ciemno-złotego koloru, będzie gęściejsze i poczujemy zapach kajmaku.Trwa to od 1,5 do 2 godzin. Jeśli zagęszczonego mleka nie spożywamy, od razu, to przelewamy je do słoiczków(wyparzonych)zakręcamy. Z tej porcji otrzymałam 2 słoiczki o pojemności 330 ml.

Porady

Im szerszy garnek, tym szybciej mleko odparuje. Jeśli chcemy mieć bardzo gęste mleko, to gotujemy je dłużej, ale pamiętajmy, że po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje. Woda z solą rozprowadzona po dnie garnka zapobiega przypaleniu się mleka.Mleko musi być świeże nie pasteryzowane.Do gotowego zagęszczonego mleka jeśli ktoś lubi czekoladowe, to można dodać kakao lub czekoladę, waniliowe ekstrakt waniliowy możliwości są nieograniczone. Ja przygotowując z podanej ilości, stałam przy kuchence 1,5 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować