Domowe wędliny

0 (0 ocen)

Od pewnego czasu razem z mężem sami robimy domowe wędzonki. Trzeba trochę czasu poświęcić na ich przygotowanie ale warto bo smakują zupełnie inaczej niż te sklepu. Są bardzo smaczne, soczyste i w naturalny sposób uwędzone.

Składniki:

  • 2 kilogramy schabu
    2 kilogramy szynki
    2 kilogramy boczku
    Zalewa:
    10 litrów wody
    200 gram soli pekolowej
    30 ziaren pieprzu
    20 ziaren ziela angielskiego
    15 goździków
    15 listków laurowych
    2 łyżki ziaren kolendry
    1 czubata łyżka owoców jałowca
    1 główka czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Domowe wędliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie mięsa 1. Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso. Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę. Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem lub ścisło związujemy samym sznurkiem.
  • wędzenie 2. Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni. Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni i parzymy przez 1,5-2 godziny w zależności od wagi mięsa. Przeważnie 2 kilogramy mięsa parzymy przez 2 godziny. Sparzone wędliny zanurzamy w zimnej wodzie, po dwóch minutach wyjmujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki i przed krojeniem mocno schładzamy, najlepiej odczekać 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Domowe wędliny

0 (0 ocen)

Domowe wędliny

luna19 domowe wędliny 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować