Domowe waniliowe cafe latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wysoką szklankę, rondelek, miarkę z dziubkiem i średni słoik.
2.W rondelku podgrzewamy mleko. Do miarki z dziubkiem wsypujemy opcjonalnie 2-3 łyżeczki kawy. Kiedy mleko będzie cieple (nie gorące!) ok. 1/4 ilości zalewamy kawę. Mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do słoika. Mniej więcej do połowy, aby zostało miejsce na piankę ;). Słoik zakręcamy i potrząsamy ok. 30sek, aż wytworzy się piana. Zdejmujemy pokrywkę i wkładamy słoik do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30sek. Piana podniesie się do góry, jednak po wyjęciu z mikrofali trochę opadnie i poziom pianki się ustabilizuje.
3.Do wysokiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki cukru waniliowego. Następnie ostrożnie wlewamy mleko, przytrzymując łyżką piankę, która dodajemy na końcu. Bierzemy miarkę z kawą i powoli łączymy z mlekiem, tworząc w piance mały otwór. Posypujemy kakao.
Porady
1. Mleko nie może być bardzo gorące, bo nasza kawa wyjdzie gorzka.
2. Mając naczynie z dziubkiem unikniemy rozlania kawy.
Komentarze