domowe trifle truskawkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

jeden z najlepszych deserów, koniecznie trzeba sróbować

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 1 mała blachę ( 21x21cm):
    biszkopt:
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki maki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    40 dag truskawek
    1 budyń waniliowy(+500 ml mleka)
    kolorowa posypka lub tarta czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe trifle truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt :
    białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczypta soli. dodać żółtka, cukier, ubijać jeszcze chwile. dodać przesianą make z proszkiem , olej, wymieszać delikatnie łopatką. przełożyć na formę, piec ok 20 minut w temp 180 stopni ( do suchego patyczka). wystudzić

    galaretkę oraz budyń przygotować wg przepisu , wystudzić.

    truskawki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki.

    na zimny biszkopt wyłożyć truskawki i zalać galaretką. włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, aż galaretka stężeje ( część galaretki wejdzie w biszkopt i to jest jak najbardziej prawidłowe)
    śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
    na galaretkę wyłożyć zimny budyń,na budyń ubita śmietanę.
    ponownie schłodzić przez godzinę.
    wierzch posypać kolorową posypką lub tartą czekoladą

Porady

zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych ( maliny, poziomki, borówki, jeżyny) lub ich mieszanki ciasto/deser można przygotować w pucharkach, wtedy należy pokruszyć biszkopt i dalej postępować jak w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować