REKLAMA

Domowe tortille z dipem i pieczoną papryką

wyświetlono: 623 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Idealne na przystawkę, stanowią doskonałą alternatywę dla wszelki fast foodów. W wersji ekspresowej korzystam z gotowych tortilli. Można ją zabrać ze sobą na wycieczkęrowerową lub piknik.

opublikowany: 30.11.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • a tortille:
    - 55 g mąki,
    - 55 g mąki kukurydzianej,
    - szczypta soli,
    - jajko,
    - ok. 150 ml wody

    Dip:
    - 20 dag kremowego serka śmietankowego,
    - 20 dag jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
    - szczypta suszonej bazylii,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - łyżeczka oliwy,
    - sól, pieprz

    Papryka:
    - 2 duże czerwone papryki,
    - ząbek czosnku,
    - 1-2 łyżki oliwy,
    - sól morska
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Tortille: Obie mąki i sól dokładnie wymieszaj, dodaj roztrzepane jajko i
    wodę, i wymieszaj aż powstanie dosyć rzadkie ciasto.
    Mocno rozgrzej patelnię, wylej na nią równomiernie 1/4 ciasta (lub w
    przypadku małej patelni - 1/8), smaż na średnim ogniu, aż boki placka
    zaczną odstawać od ścianek, przewróć i dosmaż z drugiej strony.
  • 2. Dip: Wszystkie składniki na dip umieść w mikserze lub misce i zmiksuj za
    pomocą blendera na jednolitą masę, dopraw do smaku.
  • 3. Pieczona papryka: Paprykę umyj, osusz. Przełóż na blachę do pieczenia wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i
    włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st.C, od czasu do czasu obracaj.
    Piecz do momentu aż skórka stanie się czarna, a papryka będzie miękka.
    Każdą paprykę przełóż do woreczka, zwiąż i odstaw do ostudzenia
    (ułatwi to obieranie). Gdy papryka ostygnie obierz ją ze skórki,
    przekrój na kawałki i usuń pestki.
  • 4. Na każdej tortilli rozsmaruj po porcji ziołowego dipy, rozłóż kilka
    pasków papryki i zwiń w rulon. Podawaj z ulubionymi warzywami.

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Porady

Amatorzy mięsa mogą dodać do środka pokrojonego w kosteczkę i obsmażonego kurczaka, a nawet kawałki pieczeni, np. z wczorajszego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Najlepsze domowe tortille (placki)

Domowe tortille są proste w przygotowaniu i smakują świetnie.

kategoria: torty Dania główne tortille wrap Placki tortille Przekąski tortilla opublikowany: 27.04.2017 | wyświetlono: 44742 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Domowe tortille z kurczakiem i warzywami

Zdrowsza wersia kebabów...

kategoria: torty Dania główne tortille tortille Przekąski tortilla opublikowany: 03.02.2015 | wyświetlono: 99776 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Domowe tortille

Pyszne domowe tortille bez ulepszaczy i sztucznych dodatków

kategoria: torty tacos tortille tortille Przekąski tortilla opublikowany: 27.02.2018 | wyświetlono: 754 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: ilka ilka

Tortille z piekarnika

Idealne na przekąskę dla gości lub ciepłą kolację.

kategoria: torty Dania główne tortille tortille Przekąski tortilla opublikowany: 04.02.2015 | wyświetlono: 51327 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE