domowe tortilie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i łatwe

  • 30 min

Składniki:

  • 400g maki
    1 łyżka soli
    6 łyżek smalcu
    280 ml gorącej wody

Domowe tortilie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
  • 2. Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
  • 3. Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć.

Porady

Jeżeli bedziemy używać np do kebaba najlepiej jak podgrzejemy tortile na patelni zeby byla ciepla i zrobila sie troszeczke elastyczna aby ulatwic zawijanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy