Domowe szyszki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Deser z lat mojego dzieciństwa. Chętnie wracam do tego smaku. Wystarczą trzy składniki a radości co niemiara.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g cukierków krówki (mogą być ciągnące lub kruche)
    60 g ryżu preparowanego
    125 g masła lub margaryny

Domowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe szyszki 1. Masło wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
  • Domowe szyszki 2. Do masy krówkowej dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki, dokładamy na talerz i pozostawiamy do zastygnięcia.

    Możemy również odczekać chwilę aż masa lekko przestygnie (nie za bardzo, ponieważ zastygnie nam w garnku) i za pomocą dłoni formować kulki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy