Domowe, suszone śliwki - wersja kaloryczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsypujemy 900 g cukru, dolewamy wodę i wrzucamy cynamon. Gotujemy syrop aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do ostudzenia.
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do zimnego syropu. Odstawiamy na dobę. (może nam się wydawać, że syropu jest mało i że nie przykrywa wszystkich śliwek, spokojnie, przez noc puszczą sok, wystarczy je kilka razy zamieszać i syropu będzie w sam raz ;))
2.Następnego dnia odcedzamy śliwki, syrop wlewamy do garnuszka i dodajemy 220 g cukru. Ponownie gotujemy aż cukier się rozpuści, następnie pozostawiamy do przestygnięcia ale tym razem ciepłym (nie gorącym) syropem zalewamy śliwki.
Pozostawiamy na kolejną dobę.
Trzeciego dnia postępujemy tak samo: odcedzamy, dodajemy 220 g cukru, doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy śliwki. Pozostawiamy na kolejną dobę.
3.Przedostatniego dnia przecedzamy śliwki, syrop gotujemy i na wrzący wrzucamy po 5 - 6 śliwek, chwile je prażymy (charakterystycznie spuchną) i wyciągamy. Zalewamy syropem, zostawiamy na dobę.
Piątego dnia odsączamy śliwki z syropu i układamy je w suszarce do warzyw i owoców, suszymy minimum dwanaście godzin.
Przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.
Syrop zlewamy do butelki i używamy jak miodu, golden syrupu lub syropu klonowego.
Komentarze