Domowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną wodą)
2.Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę wraz z czosnkiem. Posypujemy szczyptą soli i smażymy do momentu,kiedy czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę pieprzu.
3.W między czasie przygotowujemy sos.
W miseczce umieszczamy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy tymianek,oregano,szczyptę soli i pieprzu,oba rodzaje papryki,cukier,drobno pokrojoną bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)
4.Gdy nasze mięso jest już miękkie dodajemy pastę pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser.
Wykładamy makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać startym serem,bądź ozdobić go bazylią.
Komentarze