Domowe spaghetti

0 (0 ocen)

Takie spaghetti nawet nie dorównuje tym gotowym sosom ze słioka

Składniki:


  • Makaron spaghetti, pełnoziarnisty
    Puszka pomidorów,bez skórki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam domowego)
    1 łyżeczka cukru
    sól,pieprz
    garść świeżej bazylii
    oregano,tymianek,papryka słodka i pikantna
    2 łyżki oliwy z oliwek
    średnia cebula pokrojona w kostkę
    2-3 ząbki czosnku,posiekane
    25 dag mięsa mielonego,u mnie z indyka
    odrobina startego sera, u mnie gouda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Domowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (makaronu na spaghetti nigdy nie przelewam zimną wodą)
  • 2. Na patelni lub w garnku,rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę wraz z czosnkiem. Posypujemy szczyptą soli i smażymy do momentu,kiedy czosnek zacznie 'pachnieć' .Dodajemy mięso,smażymy. Pod koniec dodajemy odrobinę pieprzu.
  • 3. W między czasie przygotowujemy sos.
    W miseczce umieszczamy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Dodajemy tymianek,oregano,szczyptę soli i pieprzu,oba rodzaje papryki,cukier,drobno pokrojoną bazylię i dokładnie mieszamy. (Przypraw dodajemy do smaku,najlepiej spróbować)
  • 4. Gdy nasze mięso jest już miękkie dodajemy pastę pomidorową,mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 do 20 minut,co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser.
    Wykładamy makaron na talerze i polewamy sosem. Spaghetti możemy posypać startym serem,bądź ozdobić go bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować