Domowe raffaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem lub rozmącamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Powstały budyń zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe (ok 2 garście wiórek zostawiamy sobie do posypania ciasta) i ponownie miksujemy.
Blaszkę o wymiarach ok 26x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Wykładamy na nią 1/3 kremu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, smarujemy połową pozostałego kremu. Układamy trzecią warstwą krakersów i smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze