Domowe rafaello

4.98 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do kuchni zaglądam rzadko, ale bardzo lubię przygotować coś nowego. Rafaello jest proste do zrobienia, ciekawe i bardzo smaczne. To znakomite ciasto na wszelkie rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • 2-3 paczki prostąkątnych krakersów (kilka sztuk\ odkładamy do posypki)
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    25 dag masła
    20 dag wiórków kokosowych (w tym 5 dag na posypkę)
Wystaw ocenę:

4.98 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
  • Domowe rafaello 2. Na blasze (o wymiarach 30x20 cm) układamy warstwami krakersy i masę (tak, aby warstw było jak najwięcej).
  • 3. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną, Unikniemy wówczas problemów z krojeniem.

Porady

● Do ciasta używamy zwykłych krakersów. W cieście słonego smaku się nie wyczuwa. ● Blachę możemy lekko natłuścić masłem, wtedy krakersy się nie przykleją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować