Domowe pyzy na parze

4.38 (212 ocen)

  • 35 min

Po co kupować gotowe, skoro w przygotowaniu są tak proste, że można zrobić je samemu. A takie puszyste to te kupne na pewno nie będą..

  • 35 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
    15-20 gram drożdży,
    ok. 1 kg mąki pszennej,
    2-3 jajka,
    troszkę oliwy,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.38 (212 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe pyzy na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn.


  • 2. Ubić jajka, dodać sól, a potem rozczyn i mąkę. Wyrobić ciasto, dodać troszkę oliwy. Zostawić do wyrośnięcia (ok.10-15 minut).
  • 3. Formować kulki, zostawić na jakiś czas do wyrośnięcia (ok.10 min).
  • 4.
    Gotować na parze minimum 5 min.
  • 5. Podawać z sosem mięsnym lub na słodko.
    Jak kto woli.

Porady

Z podanej proporcji wyszło mi ponad 30 sztuk średniej wielkości. Spokojnie najadły się 4 osoby i jeszcze zostało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować