Domowe Ptasie Mleczko Dwuskładnikowe

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 27 x 17 cm:

    1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
    300 ml śmietanki 30 %
    Na polewę czekoladową:
    200 g czekolady deserowej
    2 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Domowe ptasie mleczko dwuskładnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
    2. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijam śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlewam lekko tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksuje i wylewam na blaszkę wyłożona folia spożywczą. Następnie chowam do lodówki do stężenia.
    3. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam nad kąpielą wodną i lekko studzę.
    4. Zastygniętą piankę wyjmuje delikatnie z blaszki i kroję na małe prostokąty. Każdą piankę zanurzam w ciepłej, ale nie gorącej czekoladzie i odstawiam do zastygnięcia. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować