Domowe ptasie mleczko

5 (165 ocen)

  • 60 min

Deser smakuje jak prawdziwe ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. cukru
    200 ml śmietany 18%
    1 opak. cukru wanilinowego
    6 łyżek stołowych żelatyny
    1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody, a gdy trochę przestygnie wlać połowę do formy, w której będziemy wykładać kolejne warstwy deseru, schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
  • 2. 6 łyżek żelatyny namoczyć w szklance zimnej wody, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie można doprowadzić do zagotowania).
  • 3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szkl. cukru, zmiksować. Dodać cukier wanilinowy, 1/2 żelatyny, miksować ok. 1 minuty. Przełożyć do formy, schłodzić w lodówce.
  • 4. Żółtka, 1/4 szkl. cukru utrzeć, a następnie dodać 200 ml śmietany oraz resztę żelatyny i miksować ok. 2 minut. Przełożyć do formy i schodzić w lodówce, aż do momentu gdy masa będzie sztywna.

Porady

Masy z białek i żółtek należy od razu przekładać do formy po połączeniu w nich wszystkich składników, gdyż żelatyna powoduje tężenie mas już w temperaturze pokojowej. Masy i galaretkę można przekładać wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować