Domowe ptasie mleczko

  • wyświetlono: 1487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Deser smakuje jak prawdziwe ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu.

Golbuś
  • 60min

Składniki

4 jajka
1 szkl. cukru
200 ml śmietany 18%
1 opak. cukru wanilinowego
6 łyżek stołowych żelatyny
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe ptasie mleczko

  • 1. Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody, a gdy trochę przestygnie wlać połowę do formy, w której będziemy wykładać kolejne warstwy deseru, schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
  • 2. 6 łyżek żelatyny namoczyć w szklance zimnej wody, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie można doprowadzić do zagotowania).
  • 3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szkl. cukru, zmiksować. Dodać cukier wanilinowy, 1/2 żelatyny, miksować ok. 1 minuty. Przełożyć do formy, schłodzić w lodówce.
  • 4. Żółtka, 1/4 szkl. cukru utrzeć, a następnie dodać 200 ml śmietany oraz resztę żelatyny i miksować ok. 2 minut. Przełożyć do formy i schodzić w lodówce, aż do momentu gdy masa będzie sztywna.

Porady

Masy z białek i żółtek należy od razu przekładać do formy po połączeniu w nich wszystkich składników, gdyż żelatyna powoduje tężenie mas już w temperaturze pokojowej. Masy i galaretkę można przekładać wg uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sorbet ananasowo z truskawkami

Dodane przez: beciiaaa

Sorbet ananasowy z truskawkami

Pyszny i orzeźwiający deser na...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...