Domowe pity

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mąż jest wielbicielem kebaba. Postanowiłam że zrobię je dla niego na obiad. Swoje pity i dodatki sprawiają że kebab jest zdrowszy, ale równie pyszny jak ten z budki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 8 sztuk:

    30g drożdży świeżych
    3 szklanki mąki
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    0.5szklanki wody przegotowanej letniej
    0.5 szklanki letniego mleka
    2 jajka
    sezam
    Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek

Domowe pity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy na rumiany kolor (ok. 15-20 minut) Gotowy krążek dzielimy na 4 części , a każdą wzdłuż tworząc kieszonki pod dodatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy