Szybkie kruche ciasteczka z płynnym czekoladowym nadzieniem.
30 min
Składniki:
na około 30 ciasteczek
150 g miękkiego masła
50 g brązowego cukru
50 g cukru z prawdziwą wanilią
łyżka rumu
szczypta soli
200 g czekoladowych kropelek lub czekolady
duże jajko
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
Domowe pieguski z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajko i rum ciągle miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i solą. Dodajemy czekoladę i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
2.Dwie blachy wykładamy pergaminem, układamy na nich porcje ciasta zachowując między nimi odstępy. Na każdy spód kładziemy łyżeczką trochę kremu czekoladowego i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 10 - 15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Komentarze