domowe pieguski z nadzieniem

4.49 (151 ocen)

  • 30 min

Szybkie kruche ciasteczka z płynnym czekoladowym nadzieniem.

  • 30 min

Składniki:

  • na około 30 ciasteczek
    150 g miękkiego masła
    50 g brązowego cukru
    50 g cukru z prawdziwą wanilią
    łyżka rumu
    szczypta soli
    200 g czekoladowych kropelek lub czekolady
    duże jajko
    225 g mąki pszennej
    pół łyżeczki sody

    nutella lub inny krem czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe pieguski z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajko i rum ciągle miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i solą. Dodajemy czekoladę i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
  • 2. Dwie blachy wykładamy pergaminem, układamy na nich porcje ciasta zachowując między nimi odstępy. Na każdy spód kładziemy łyżeczką trochę kremu czekoladowego i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 10 - 15 minut, aż ładnie się zrumienią.

    Ciastka przekładamy na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować