Domowe pieguski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd zaczęłam piec te ciasteczka pokochała je moja rodzina i wszyscy znajomi. Są naprawdę pyszne, chrupiące i proste.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka (250g) margaryny;
    300g cukru;
    1 opakowanie (32g) cukru waniliowego;
    2 roztrzepane jajka;
    6 łyżek mleka;
    450g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    250g czekolady

Domowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pieczenia potrzebna jest blacha wyłożona folią aluminiową (lub papierem do pieczenia).
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier waniliowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w małe kosteczki i dokładnie połączyć z ciastem, uważając aby się nie rozgrzało. Formować kulki i układać na przygotowanej blaszce w odstępach 4 – 5cm. Na koniec porcję ciasta lekko spłaszczyć ułożone kulki. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, do uzyskania żółtego koloru. Studzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy