Drodżowe paszteciki z cukinią, szynką i parmezanem to mój przepis na przepyszną przekąskę lub dodatek do zupy. Lekkie, delikatne, zachwycają smakiem. Wegetarianom polecam wersję bez wędliny.
Domowe paszteciki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,mąkę,olej i żółtko,wymieszać.
2.Zagnieść ciasto, delikatnie podsypując mąką (powinno być miękkie, elstyczne, dobrze wyrobione).Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania pasztecików.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować, pociąć na prostokąty np. 20 na 15 cm lub mniejsze.
4.Cukinie umyć, pokroić w drobne paski. Dużą blachę posmarować lekko olejem, rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu nie będzie się zsuwać).
5.Na ciasto nakładać porcję cukinii, plaster szynki, łyżkę parmezanu, oprószyć ziołami i solą. Zawijać pasztecik, kłaść zawinięciem do blachy. Paszteciki posmarować białkiem, posypać ziarnami sezamu, z pestek dyni ułożyć fantazyjny wzór (np. kłos).
6.Paszteciki piec 15- 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
7.Rady : do pasztecików można dodać cukinie zółte, które warto wcześniej lekko poddusić na oleju z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw.Cukinia zielona szybciej mięknie, więc dodaje się ja w postaci surowej. Paszteciki wspaniale smakują też z mozzarellą i bakłażanem.
Komentarze