Domowe paszteciki z cukinią

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drodżowe paszteciki z cukinią, szynką i parmezanem to mój przepis na przepyszną przekąskę lub dodatek do zupy. Lekkie, delikatne, zachwycają smakiem. Wegetarianom polecam wersję bez wędliny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna (typ 550): 50 dekagramów
    - drożdże (świeże): 40 gramów
    - mleko (1,5 % w temp. około 37 stopni C): 250 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - oliwa: 5 łyżek
    - Jajko (średnie lub duże): 1 sztuka
    - mąka pszenna (do podsypywania): 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ::
    - cukinia zielona (średniej wielkości): 2 sztuki
    - szynka (lub salami): 12 plastrów
    - parmezan (tarty): 50 gramów
    - sól: 1 łyżka
    - zioła (szałwia, tymianek, oregano): 2 łyżki
    DO DEKORACJI::
    - ziarna sezamu: 3 łyżki
    - pestki dyni: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe paszteciki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,mąkę,olej i żółtko,wymieszać.
  • 2. Zagnieść ciasto, delikatnie podsypując mąką (powinno być miękkie, elstyczne, dobrze wyrobione).Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania pasztecików.
  • 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować, pociąć na prostokąty np. 20 na 15 cm lub mniejsze.
  • 4. Cukinie umyć, pokroić w drobne paski. Dużą blachę posmarować lekko olejem, rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu nie będzie się zsuwać).
  • 5. Na ciasto nakładać porcję cukinii, plaster szynki, łyżkę parmezanu, oprószyć ziołami i solą. Zawijać pasztecik, kłaść zawinięciem do blachy. Paszteciki posmarować białkiem, posypać ziarnami sezamu, z pestek dyni ułożyć fantazyjny wzór (np. kłos).
  • 6. Paszteciki piec 15- 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
  • 7. Rady : do pasztecików można dodać cukinie zółte, które warto wcześniej lekko poddusić na oleju z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw.Cukinia zielona szybciej mięknie, więc dodaje się ja w postaci surowej. Paszteciki wspaniale smakują też z mozzarellą i bakłażanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Mąka pszenna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować