Paluszki rybne w wersji domowej z dorsza i w panierce z płatków kukurydzianych
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
2 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz
papryka słodka mielona
papryka chili
olej do smażenia
Domowe paluszki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm i grubości około 2 cm. Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili.
2.Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na talerz.
3.Kawałki dorsza obtaczamy najpierw w masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze