Domowe pączki babci Jasi

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od mojej babci ponad 40 lat temu. Pączki bardzo długo zachowują świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg. mąki pszennej
    15 żółtek
    10 dag. drożdży
    szczypta soli
    1 szklanki cukru+ 2 łyżki
    0,5 kostki masła
    0,5 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    1,5- 2 szklanki mleka
    ulubiona konfitura
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe pączki babci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i wsypujemy do 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 10 minut.
    Żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy.Mleko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy ubite żółtka, drożdże,sól, olej, cukier i cukier waniliowy i 1,5 szklanki mleka. Wyrabiamy trochę, po czym dodajemy masło i Wyrabiamy dalej na gładką masę, aż ciasto będzie odstawać od miski. Gdy będzie za gęste dodajemy jeszcze trochę mleka
    Po wyrobieniu przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po około 50 minutach z ciasta urywamy kawałki i formujemy pączki, nadziewając je dowolna konfiturą - ja używam wiśniowej. Czekamy około 20 minut, aż uformowane pączki znów urosną,
    W garnku grzejemy olej i wkładamy pączki, smażymy na złoto- brązowy kolor.
    Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można zrobić lukier i polać nim pączki, posypując na wierzch płatkami czekolady lub dowolną posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować