Domowe pączki

0 (0 ocen)

Wyśmienite i lepsze niż z cukierni bo domowe

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,kostak drożdży, pół margaryny, 3/4 szkl cukru kryształu, 5 żółtewk, 1,5 kg maki pszennej, 2 kieliszki spirytusu, olej do smażenia, konfitura do nadzienia.

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, pokruszyc w nim drożdże, wsypać cukier, zamieszać i posypać po wierzchu troche mąki=tzw rozczyn, odczekać 10 minut.
  • 2. Następnie dodać pół margaryny, żółtka, mąkę. Zagniatać ciasto aż bedzie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • pączki 3. Po tym czasie formować kulki nadziewając ulubioną konfiturą, układać na deseczce i odstawić do podrośniecia na ok 15 min w ciepłym miejscu po czym piec na rozgrzanym oleju.

Porady

wszystki składniki do zagniecenia ciasta muszą mieć tem pokojową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy