Domowe orkiszówki

5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis wyszukała moja córka, która preferuje zdrową żywność. Bułeczki są lekkostrawne i nietuczące.

Składniki:

  • 50 dag mąki orkiszowej
    2,5 dag drożdży
    niepełna łyżeczka soli
    tłuszcz do blachy
    1/4 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe orkiszówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe orkiszówki 1. Do mąki wsypujemy sól. Wkruszamy drożdże. Wlewamy 1,5 szklanki ciepłej
    wody. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy jedną bułkę.
  • 3. Bułki układamy na natłuszczonej blasze. Nacinamy nożem na krzyż i smarujemy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 250 °C.

    Można je podawać zarówno z konfiturami, jak i szynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować