hert
Domowe ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nieodłączny element kuchni polskiej. Uwielbiam je od dziecka. Pamiętam te ogromne ilości słoików, po brzegi wypełnionych ogórkami, które robiła mama. Ja przeważnie zbierałam pachnące liście czarnej porzeczki i wiśni, aromatyczne kwiaty kopru i świeży czosnek. Tata kopał grube korzenie chrzanu. Jakże rozkosznie było zimową porą zajadać chrupiącego ogórka do kanapki z najlepszym pasztetem z królika - to był mój ulubiony duet. Jeśli lubicie kiszone ogórki, łapcie sprawdzony, rodzinny przepis na najlepsze ogórki. Tych przepysznych ogórków nie może zabraknąć w Waszej spiżarni!
1 (1 ocen)
Porady
-ogórki na przetwory powinny być wąskie i długie. Świeże, jędrne bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepsze są oczywiście takie nienawożone -przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów z ogórków, dobrze jest je namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc -jeśli nie posiadacie liści porzeczki oraz wiśni, możecie śmiało je pominąć. Najważniejszy jest koper, czosnek oraz chrzan -z podanej ilości składników otrzymujemy 8 słoików ogórków o pojemności 1 litra -proces kiszenia trwa około 14 dni. Po tym czasie ogórki nadają się do jedzenia -po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce. Może stać otwarty nawet kilka tygodni
Komentarze