Domowe musli z jogurtem i porzeczkami

0 (0 ocen)

Przepyszny deser z domowej roboty musli to super propozycja na słodkie śniadanie. Idealnie komponuje się z owocami, które możesz wybierać wg smaku czy sezonu.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych (ja użyłam górskich)
    60 g cukru
    30 g masła
    50 g mieszanki: pestki dyni, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały,
    jogurt naturalny/grecki
    świeże owoce (ja wybrałam czarną porzeczkę) do sosu i dekoracji

Domowe musli z jogurtem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp cukier i mieszankę. Cały czas mieszaj drewnianą łopatką, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszaj na patelni. Pod koniec dodaj pokrojone w kostki masło i poczekaj aż roztopi. Zdejmij z ognia i poczekaj aż odłóż do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.
  • 2. Przygotuj szklaneczki do deseru i wyłóż warstwami: jogurt, sos z owoców (ja zrobiłam sos 1:1 czarna porzeczka oraz cukier), jogurt, ponownie trochę sosu i wyłóż na wierzch musli. Udekoruj owocami.

Komentarze

Podobne przepisy