Przepyszny deser z domowej roboty musli to super propozycja na słodkie śniadanie. Idealnie komponuje się z owocami, które możesz wybierać wg smaku czy sezonu.
Składniki:
100 g płatków owsianych (ja użyłam górskich)
60 g cukru
30 g masła
50 g mieszanki: pestki dyni, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały,
jogurt naturalny/grecki
świeże owoce (ja wybrałam czarną porzeczkę) do sosu i dekoracji
Domowe musli z jogurtem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną suchą patelnię wsyp cukier i mieszankę. Cały czas mieszaj drewnianą łopatką, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszaj na patelni. Pod koniec dodaj pokrojone w kostki masło i poczekaj aż roztopi. Zdejmij z ognia i poczekaj aż odłóż do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.
2.Przygotuj szklaneczki do deseru i wyłóż warstwami: jogurt, sos z owoców (ja zrobiłam sos 1:1 czarna porzeczka oraz cukier), jogurt, ponownie trochę sosu i wyłóż na wierzch musli. Udekoruj owocami.
Komentarze