Domowe mleko ryżowo - waniliowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealne dla mam karmiących piersią, których dzieci mają kolki przez laktozę zawartą w mleku krowim.

  • 25 min

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu
    1 laska wanilii
    2 łyżki cukru trzcinowego
    4 szklanki wrzątku
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Koktajl

Domowe mleko ryżowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niedużego garnka wlewamy wodę, dodajemy dwie łyżki cukru trzcinowego, laskę wanilii oraz szczyptę soli. Po zagotowaniu wkładamy woreczek z ryżem i gotujemy do lekkiego rozgotowania.

    Ugotowany ryż przesypujemy do miski, dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz cztery szklanki wrzątku. Miksujemy blenderem przez około pięć minut.

    Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko, a potem butelkujemy i trzymamy w lodówce nie dłużej niż pięć dni.

    Najlepsze po dodaniu owoców i zmiksowaniu na koktajl. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować