Mleko kokosowe jest wyśmienicie!! Przechowywać je można w lodówce do kilku dni. Po pewnym czasie lubi się rozwarstwiać, zatem przed spożyciem należy je wstrząsnąć. Polecam!
Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki zalać wieczorem gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Rano razem z wodą podgrzać w garnuszku, a następnie zmiksować blenderem lub w Thermomixie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Zmiksowane wiórki przełożyć na gazę i dokładnie odcisnąć. Mleczko przelać do słoiczka/ buteleczki i przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed spożyciem wstrząsnąć- mleczko lubi się rozwarstwiać (to normalne ;))
A co zrobić z pozostałymi po mleczku wiórkami kokosowymi?? Może kokosanki, bajaderki, albo kuleczki Rafaello?! Smacznego!
Komentarze