Domowe mleko kokosowe

0 (0 ocen)

Od pewnego czasu sama robię mleko kokosowe, jest bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, dużo lepiej smakuje od mleka ze sklepu. Idealne do kawy, deserów, naleśników, polecam osobom z nietolerancją mleka krowiego.

Składniki:

  • 400 gram wiórek kokosowych
    1-1,2 litr przegotowanej wody
    Gaza

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy przegotowaną zimną wodą, woda powinna całkowicie przykryć wiórki kokosowe, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia rano garnek z namoczonymi wiórkami stawiamy na ogniu, podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera, małymi porcjami przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy mleko do naczynia. Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników powinno wyjść litr mleka. Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy