Domowe chlebki pita

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.

Idealne do gyrosa

  • 3 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej,
    4 dag drożdży z kostki,
    2 łyżki soli,
    1 łyżka cukru,
    1,5 łyżki oleju,
    ok 250 ml letniej wody,
    oliwa z oliwek do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowe chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże z cukrem i wodą, olej - wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny ( ciasto ma podwoić swoją objętość). Ciasto podzielić na części ( u mnie 6). Ponownie odstawić do wyrośnięcia - ok 30 min, a następnie rozwałkować na placuszki o grubości 0,5 cm. Piekarnik i blachę nagrzać do temp 250 stopni. Chlebki piec ok 10 min, a nawet krócej , cały czas kontrolując czy się nie przypalają. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować