Domowe , śmietankowe masło które uwielbia moja rodzina. Z dodatkiem świeżych ziół i chili to prawdziwy rarytas. Nadaje niepowtarzalnego smaku domowym kanapkom , pieczonym rybom czy mięsu.
Składniki:
( Na ok 300g.masła)
500ml.schłodzonej śmietany 30%
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanego świeżego kopru
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 posiekanej drobno papryczki chili wraz z pestkami
Domowe masło ziołowe z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną śmietanę przelać do wysokiej miski , dodać sól i pieprz.
Miksować na wysokich obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się grudki ( ok. 10 min).
Zmniejszyć moc miksera , miksować aż powstanie gęste , oddzielone od wody masło.
Masło odcedzić dokładnie na sitku lub w gazie z powstałej wody.
2.Ponownie przełożyć do miski dodać zioła oraz chili , zmiksować do połączenia się składników.
Masło przechowywać w lodówce.
( masło szybko twardnieje pod wpływem niskiej temp. i odwrotnie.)
Komentarze