Domowe masło ziołowe z chili

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Domowe , śmietankowe masło które uwielbia moja rodzina. Z dodatkiem świeżych ziół i chili to prawdziwy rarytas. Nadaje niepowtarzalnego smaku domowym kanapkom , pieczonym rybom czy mięsu.

Składniki:

  • ( Na ok 300g.masła)
    500ml.schłodzonej śmietany 30%
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanego świeżego kopru
    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    1/2 posiekanej drobno papryczki chili wraz z pestkami

Domowe masło ziołowe z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną śmietanę przelać do wysokiej miski , dodać sól i pieprz.
    Miksować na wysokich obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się grudki ( ok. 10 min).
    Zmniejszyć moc miksera , miksować aż powstanie gęste , oddzielone od wody masło.
    Masło odcedzić dokładnie na sitku lub w gazie z powstałej wody.
  • 2. Ponownie przełożyć do miski dodać zioła oraz chili , zmiksować do połączenia się składników.
    Masło przechowywać w lodówce.
    ( masło szybko twardnieje pod wpływem niskiej temp. i odwrotnie.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy